Sparte meg for 144.000 kroner

Da Ole skulle bygge på huset, fikk han råd av Håkon:
– Sparte meg for 144.000 kroner

Ni huseiere i Horten har fått full energipott fra Enova. Ole Friberg sparer i gjennomsnitt 1.400 kroner i måneden på lavere strømregning.
Tekst: ELLEN JOHANNESSEN

Huset til Maria og Ole Friberg i Sverres gate var et helt vanlig 70-talls hus, som bare trengte en omsorgsfull oppgradering. Med det tenkte paret at kjøkken og bad var moden for oppussing. Men før de gjorde noe drastisk ville de bo seg inn, være helt sikre på at de gjorde et riktig valg. Det endelige resultatet kunne de ikke forestille seg. Etter som familien trengte større
plass, bygget de på en etasje.

Noen få vet
I Horten er det, ifølge Enova, ni huseiere som har benyttet seg av støtteordningen «helhetlig oppgradering av bygningskroppen», mens det er 28 huseiere som har fått støtte til elproduksjon med solceller. Ole Friberg kjente godt til at det gis støtte til anskaffelser av solcellepaneler, siden han selv jobber i solpanelfirmaet BlueTec AS, men ikke de andre støtteordningene.

– Jeg hørte om det via en kamerat av meg, Øystein Leth. Han inspirerte oss til å gjøre det samme som han hadde gjort – kjøre full pakke, sier huseieren i dag.

Pakket inn veggene
En forutsetning for å oppnå tilskudd er at søknaden anbefales av en sertifisert energirådgiver. På Enovas hjemmeside står en komplett oversikt over godkjente energirådgivere. En som sto oppført var Håkon Skat- vedt, daglig leder i Optihus AS i Horten. Håkon kom på befaring i Sverres gate, og satte opp en energiberegning for hvor mye denne familien kunne spare på å innfri alle Enovas krav. Det var ingen lettvinte løsninger. Det skulle være 20 centime- terisolasjon mot alle ytterveg- ger. Taket ble lektet ut, og yttervegger kledd på nytt. Kjellermuren fikk en 10 centimeter tjukk isoporkledning. Alle vinduene ble byttet ut med noen som ga lavere energitap.

Produserer en tredel
På taket ble det montert 32 solpaneler som forsyner boligen med 35 prosent av all energi, det vil si 7.500 kWh. Til det fikk de 22.000 i Enova-støtte.
– Den største endringen merket vi da vi tok i bruk balansert ventilasjon. Tidligere forsvant varmen ut gjennom ventilene når det blåste, sier Ole. Familien fikk Enova-støtte til utbedringer kun i den gamle delen. I andre etasje, som blir nybygg, ble Enova-kravene ivaretatt av TEK 17-normen.
I dag er energiforbruket redusert med en tredel, sammenlignet med 2014 nivå – og det etter at de bygget på huset med 50 prosent.

Lagarbeid
Med på laget underveis hadde de arkitekt Dag Ose.
– Han har gjort en strålende jobb for oss. Vi er kjempefornøyd. Det var ikke sånn vi så for oss det skulle bli da vi begynte å planlegge oppussing. Det har blitt mye bedre. Det å innfri alle Enova-kravene ble ikke billig. Støtten fra Enova ble en klapp på skuldra. Men vi angrer ikke. Det at vi har lavere strømforbruk nå enn før vi bygde på huset, og det at vi har jevnere temperatur inne, gjør at vi mener det var verdt det, sier Ole Friberg i dag.

– Kan spare vindparker
Håkon Skatvedt sier at det er mye å hente på å installere luftluft varmepumper, styring av panelovner og solcelleanlegg.
– Det forventes at strømforbruket i Norge vil gå til himmels etter hvert som elbilene overtar, men vi kommer langt ved å oppgradere de boligene vi allerede har. Bare se på husene i denne gata her i Sverres gate. Hvis vi alle tok grep om eget energibruk, ville det kanskje ikke bli behov for flere vindparker på Vestlandet, sier Skatvedt.